Symantec Ghost Kurulumu ve Ağdan İmaj alma

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda “Symantec Ghost” ile ağdan(Network) imaj alacağız ve aldığımız imajı ağdan birden çok bilgisayara göndereceğiz.

Bunun için 3 adet tool kullanıyoruz resimde de gördüğünüz gibi.

  • 3 Com Boot Image Editor
  • Ghost Solution Suite 2.5
  • Tftpf 32

Toollarımız bunlar şimdi “Ghost Solution Suite 2.5” setup dosyasını çalıştırıyorum.

Buradan “Install Symantec Ghost” diyerek ilerliyoruz.

Sonraki adımda “Install Ghost Conysole and Ghost Standard Tools” bölümünü seçiyoruz.

Next diyerek devam ediyoruz bu aşamada bir konfigürasyon yapmadan ilerleyip Install butonuna tıklıyoruz. Bu aşamadan sonra ağdan imaj alacağımız ve atacağımız için  universal bir ethernet kartı driver tanımlayacağız. bunun için “Ghost Boot Wizard” açıyoruz.

Bizi bu şekilde bir ekran karşılıyor olacak “Pc-Dos” seçerek devam ediyoruz.

İki adet default olarak universal driver tanımlı gelecek. sol alta “Show All Drivers” seçerek kendi ethernet kartınızı bulabilirsiniz isteğe bağlı bir durum fakat universal driver işinizi çözecektir. İlk önce ilk sıradaki “Universal Packet Driver v2.0” seçip next butonuna basıyoruz.

Bu ekranda “OK” butonuna basarak devam ediyoruz.

Driver dosyalarımızı nereye kaydedeceğimizi seçiyoruz. Önerim Ghost için bir folder açıp bütün konfigleri burada toplamanızdır. Browse dedikten sonra Driver için isim veriyoruz ve “Open” butonuna basıyoruz. Burada Open kafanızı karıştırmasın driver dosyamızı kaydedecektir.

Next ve Finish butonlarına basıyoruz aynısını ikinci driver için tekrarlıyoruz. Bittiğinde folderimizda 2 adet driver olması gerekiyor.

Şimdi oluşturduğumuz Driver packetlar için Menu file oluşturacağız bunun için farkli bir tool olan “3Com Boot İmage Editorü” açıyoruz.

“Create a PXE menu boot file” butonuna tıklıyoruz.

“Add” butonuna basıyoruz driverlarımızın olduğu klasörden driverlarımızı ekliyoruz.

“Save” diyoruz ve bir isim vererek “.Pxe” olarak kaydediyoruz. Ben burada “Mba.Pxe” ismini verdim.

Gördüğünüz gibi driverlarımız ve onları ağdan iletecek olan menu dosyamız hazır. Artık İmaj alma işlemi için sadece  TFTP ayarlarını yapmamız gerekecek. Bir sonraki toolumuz olan TFTP32 açalım.

Tftp32 toolumuzu açtık burada önemli olan noktalar “Current Directory” ghost için açtığımız driver dosyalarımızın olduğu dizini görmeli ve birden çok ethernet kartı kullanıyorsanız hangi ağdaki bilgisayardan imaj alacağınızı ve atacağınızı seçmelisiniz.

Ghost klasörümüzü gösteriyorum ve sonra “DHCP Servers” tabına geçiyorum.

Ip pool bölümünden Pxe sırasında client bilgisayarlarımızın hangi ip den bağlayacağını belirttiğimiz bölümdür. Burada “10.6.21.3” ip adresinden başlamasını söylemişim yani “10.6.21.1 veya 2 ” alamayacak bilgisayarlar. Size of pool kısmı kaç cliente ip dağıtacağını belirttiğimiz bölümdür ve sonra mask veriyoruz. Boot file ise oluşturduğumuz Menu file burada menu file ismini doğru vermezseniz Pxe sırasında TFTP dosyayı transfer etmeyecektir. Save diyoruz ve artık imaj alma işlemimize geçelim.

İmaj almak için TFTP32 toolumuzun açık olması gerekiyor. Bunun yanında GhostCast Server programınında açık olması gerekecek.

GhostCast Serverda İmaj almak için yapacağımız ayarlar bulunuyor. Üst kısımdaki Create İmage Radio butonunu seçmemiz gerekiyor.Browse diyerek imajı nereye kaydedeceğimizi seçmeliyiz ve imaja isim vermeliyiz.

Session Name veriyoruz ve Accept Clients butonuna tıklayarak ağda dinlemeye geçiyoruz. Burada Session Name ismini istediğiniz şekilde verebilirsiniz fakat bunu unutmamanız gerekecek. Client bilgisayar PXE ile boot olduğunda bu Session Name yazarak imaj alma işlemine geçeceğiz. Şu anda ağımızda PXE ile başlayan bütün bilgisayarlar bize gelecek ve oluşturduğumuz Mba.PXE dosyasından boot olacak. Şimdi nasıl olduğunu görelim.

TFTP sunucumuzu buldu şimdi driver seçimini soracak. Driver seçip devam ediyoruz.

Symantec Ghost ekranımız geldi tamam diyoruz ve devam ediyoruz.

Menuden GhostCast seçiyoruz ve akabinde MultiCast seçiyoruz.

Evet Session Name burada vereceğiz hatırladığınız gibi Session Name olarak “7” vermiştim. Alt kısımda Server ip adresini veriyoruz burada serverdan kasıt. Symantec Ghost ve Tftp kurdugumuz bilgisayardır. Auto kısmını seçersek otomatik olarak serveri bulabilir fakat hedef göstermek daha hızlı ve kesin sonuç almanıza yarayacaktır.

Birden fazla diskimiz varsa burada imaj alacağımız diski seçiyoruz. Bennde 1 disk olduğu için OK diyerek devam ediyorum.

Burada imajın hızlı veya güvenilir(yüksek kalitede) seçenekleri sunuyor zamanınız varsa High şekilde imajı almanızı tavsiye ederim.

İmaj alma işlemimiz başlamıştır. Diskinizin dolu olma değerleri,kullandığınız ara birim (switch,hub) ve ethernet kartınızın aktarım hızı imaj alma süresini uzatabilir veya kısaltabilir.

Bu konudaki bir sonraki yazımızda aldığımız imajı birden çok bilgisayara nasıl ağ üzerinden göndereceğimizi anlatacağım.

NOT: Aldığınız imajı aynı model ve donanımsal özelliklere sahip ise sorunsuz çalışacaktır. Fakat farklı bir model veya donanımlı bilgisayara imajı atmak istiyorsanız imajı almadan önce Sysprep almanızı tavsiye ederim. Bu şekilde sorun yaşamayacaksınız.

Ercan ESE

Consultant and Trainer

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Bir Cevap Yazın

Find NULLED WordPress Themes and Plugins at NulledHub.net